I vår skärgård- UTÖ! ”Ibland kan faktiskt dom mest knasiga idéerna efter en kväll på krogen bli rik


Solen lyser när vi kliver av båten på Utö. I den lilla hamnen som ramas in med de röda små stugorna möts vi upp av Thomas Hjelm, entreprenör och ö-bo.

Vi är ett 20-tal företagare från Stockholms-, Åbolands- och Ålands skärgård tillsammans med projektmedarbetare från EU-projektet Archipelago Business Development som är på plats för att samverka och affärsutveckla i skärgårdsmiljö, utbyta erfarenheter och kanske föda en ny idé att ta med sig hem igen.

Vi är en mix av åldrar och olika branscher från skärgårdsöar. Allt från odling, cykeluthyrning, hotellverksamhet, transportföretag m fl. Stämningen är mycket god och det finns många ämnen vi talar om som sammanför oss och väcker vår nyfikenhet.

Dag 2 vaknar vi till fint väder på ön och det är dags för en tur på cykel. Det är ett perfekt sätt att upptäcka ön. Thomas Hjelm visar vägen med sin gröna flakmoppe ner till hamnen där cyklarna står. Känns som en härlig sommardag i luften fast våren bara är på intåg. På grusiga vägar tar vi oss runt och får uppleva den vackra naturen. Vi gör små stopp längst vägen och begrundar lugnet på den lilla ön, samtidigt som vi får ta del av en hel del historia. Det är en fascinerande tanke att inlandsisen än gång formade dessa fantastiska mjuka klipporna i Östersjön, som passar våra ryggar perfekt för att lapa sol varma sommardagar.

I den lilla viken sitter fiskare och räknar och märker gäddor. Fiskebeståndet är en av de frågor som engagerar starkt i skärgården. Thomas Hjelm tar oss med till vad han kallar för gäddfabriken. Ett initiativ för att skapa bättre förutsättningar för fortplantning och lekyta för gäddorna. Sen är det dags att cykla vidare. Vid det charmiga bageriet Bakgården i hamnen träffar vi Tobbe. Ett personligt möte där vi får följa med bakom kulisserna hur livet som bagare på ön ser ut. Här är det inte bara tidigt på morgonen du kan njuta av nygräddat bröd, utan nattluckan håller också öppet under sommarsäsongen och musiken spelar för alla hungriga nattsuddare. När Tobbe berättar om hur sommarkvällarna ser ut vid det lilla bageriet är det ett måste att återvända och få uppleva allt under Utö natthimmel.

Vi intar sen god lunch på Utö Värdshus, som drivs av bland andra entreprenören Stefan Guldstrand. Det smakar ljuvligt efter vår cykeltur. Anna Matsson presenterar sig under vår lunch. Full av energi berättar hon om livet som ö- bo och många av våra skärgårdsföretagare nickar av igenkänning när hon berättar sin historia och om livet på Utö. Anna driver nämligen flera olika verksamheter på ön, många förundras säkert över hur hon får ihop det med alla bollar i luften, men för henne kommer svaret väldigt naturligt. - Det är så vi överlever, säger hon och skrattar. Någon måste ju ta hand om godsbåten, annars kommer ju inga varor hit till min restaurang, så då fick det bli jag. Och så blev det bokföringsbyrå också, för det var fler företag på ön som behövde hjälp att sköta sin ekonomi.

Har ni hört talas om Swimrun ÖtillÖ? Ibland kan faktiskt dom mest knasiga idéerna efter en kväll på krogen bli riktiga framgångssagor. Som idén att slå vad med ett gäng polare om vem som först kan simma i mål mellan Utö och Sandhamn. Det var precis en sån kväll som blev starten på Swimrun ÖtillÖ, en galen idé mellan några grabbar på krogen. Men det krävs också vilja, energi och mod för att kunna gå från tanke till handling. Mats Andersson berättar om sin otroliga resa med arrangemanget, som idag lockar över 600 deltagare från flera länder i runt om i hela världen.

Och kanske är det så dessa öar överlever genom historien att vi ständigt hittar nya vägar och trampar upp nya stigar? Kanske har alla dessa skärgårdsentreprenörer unika superkrafter, undrar jag när vi avslutat vår lunch. Nej, vi besitter nog alla samma förmåga om vi kämpar för det vi vill. Vi har nog alla superkrafter att plocka fram för att fortsätta utveckla vår tid, vår historia och vår vackra skärgård.

Som entreprenör på en skärgårdsö kan det nog kännas riktigt svettigt ibland utifrån de utmaningar man ställs inför. Men känslan av att gå i mål, när vi uppnår det vi ibland tror är omöjligt (som att simma mellan Utö och Sandhamn), är mödan värt! https://youtu.be/Zj9XgfFJu_0

Tack till alla deltagare i projektet Archipelago Business Development och tack till företagarna på UTÖ som gav oss den fina upplevelsen av er fantastiska ö! Jag önskar er alla lycka till framöver!

Matilda Wiking

Affärsutvecklare

Drivhuset Norden