Benchmarkingresa till Saariselkä för skärgårdsföretagare

Archipelago Business Development-projektet erbjöd en möjlighet till 26 skärgårdsföretagare från Åbolands-, Ålands- och Stockholms skärgård att delta i en resa till finska Lappland, för att bekanta sig med de lokala företagens utbud och samarbetsmodeller.

Saariselkä-området har lyckats attrahera utländska turister i växande mängder efter att de inhemska turisterna mer och mer flyttat till andra orter, som till exempel Levi. Man har satsat på gemensam marknadsföring och branding gentemot utländska turister, lyckats få till en fungerande flygtrafik och skapat paket bestående av olika aktiviteter för de utländska turisterna som inte är intresserade av att enbart åka skidor. Aktiviteterna är t ex ren-, husky- och snöskotersafarin samt norrskensturer på vintern, medan man på sommaren kan fiska, paddla, vandra eller plocka bär eller svamp. Det bereds möjligheter att smaka på menyer komponerade av närproducerad mat, fotografera, lära sig om samisk kultur eller besöka lokala invånare i deras hem. Som någon uttryckte det: ”The obvious might be extraordinary”, det som är vardag för oss kan vara väldigt exotiskt för en annan och man borde därför försöka se på sin verksamhet genom andras ögon. Det gäller bara att paketera det hela på ett professionellt men ändå autentiskt sätt, vilket vi fick ta del av i samband med våra företagsbesök. Lokala entreprenörer som vi träffade berättade att de både rekommenderar och köper tjänster av varandra, för att kunna erbjuda lockande paket, och våra företagare häpnades över att man faktiskt vågade ta ordentligt betalt också för sina tjänster. Överlag kunde man urskilja ett mod och beredskap att ta risker hos de företagare vi träffade.

I tillägg har olika områden i finska Lappland profilerat sig på olika saker; jultomten är reserverad för Rovaniemi, medan Saariselkä mest profilerat sig som stället att se norrsken. Detta syns i de lyxiga stugorna (a 500-800 euro/natt) med partiella glastak och appar som berättar när man med största sannolikhet kan se norrsken. Ärlighet varar längst även här, så man kan inte lova något men genom högklassig kundservice eftersträvar företagarna nöjda kunder även om norrskenen skulle råka lysa med sin frånvaro. Den bästa och billigaste marknadsföringen är när nöjda kunder berättar för andra om sin erfarenhet eller skriver positiv feedback på nätet. De lokala företagarna poängterade, förutom god kundservice, hur viktigt det är med bra personal. De flesta berättade att de genom att behandla sin personal väl uppnått att de vill återvända år efter år.

Det som vi också fick lära oss var att man paketerat 8 olika säsonger eller årstider i Lappland, som alla har en distinkt profil och därtill hörande aktiviteter, och som tilltalar lite olika målgrupper. Lappland har det motsatta problemet till vår skärgård, nämligen hur man ska locka fler resenärer under sommarmånaderna. Inariweeks med många olika evenemang för hela familjen under en dryg veckas tid är ett sätt att försöka locka besökare, men man jobbar hårt på att utveckla sommarsäsongen i Lappland, så vi i vår skärgård bör se upp. Vi behöver vidareutveckla vår verksamhet, så vi kan behålla och utöka mängden av besökare och utländska turister hos oss även utanför sommarsäsongen. Denna resa gav företagarna många idéer, tankar och samarbeten som vi förhoppningsvis kommer att se resultat av redan under kommande säsong!