Archipelago Business Forum 2018 - låt oss förenas digitalt!


Archipelago Business Forum 2018 samlade närmare 120 företagare, projektpersonal, studenter och övriga intressenter från Finland, Sverige och Åland för att samarbeta kring skärgårdsföretagande. Evenemanget gick av stapeln i Mariehamn på Åland 2-3.10.2018. Målet var att sammanföra företagare över lands- och branschgränser för att diskutera gemensamma utmaningar och söka lösningar till dessa, samt hitta potentiella samarbetspartners. Tillställningen började med en välkomsthälsning av Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen och projektledare Annemari Andrésen från Yrkeshögskolan Novia, som är lead partner i projektet.

Kjell Skoglund, VD för Finsk-svenska handelskammaren inledde forumet och talade om det ökande samarbetet över landsgränserna. Han konstaterade att försvarsdiskussionen och det rådande världsläget, samt ett högre antal företagsfusioner mellan Finland och Sverige har gett starkare samarbetsmöjligheter för länderna. Markku Inkilä från finska Lappland berättade om hur han byggt upp sitt hotell Northern Lights Village efter att ha kommit över 2000 hektar mark i Saariselkä. Nothern Lights Village består idag av 80”igloon” med glastak, där man kan ligga och beskåda norrskenet på vintern eller midnattssolen på sommaren, enligt hans nya projekt ”Midnight Sun Village”. Markku uppmanade lyssnarna att utnyttja sina styrkor och paketera för oss vardagliga sysslor till en upplevelse för utländska turister. Han talade också om vikten av samarbete mellan olika aktörer; att man ska fokusera det man är bra på och låta andra göra det de är bättre på samt att man kan dela resurser med sina konkurrenter.


Tamara Christmann från Upzone Äventyrsparker berättade om sin resa som företagare. Efter att hon flyttat från Tyskland till Sverige bestämde hon sig för att starta eget, med ca 2000 kronor i fickan. Resultatet vi kan se nu är 5 äventyrsparker runt om i Sverige. Tamara uppmanade lyssnarna att våga växa trots att man är rädd för det. För hennes del har det inneburit att hon satsat på franchising av sitt koncept och utbildar nya medarbetare via samarbeten med olika läroinrättningar. Hon var även inne på att man ska våga sticka ut och ta betalt, så att man visar att man har en produkt som är värd sitt pris och genom klara bokningsregler ser till att man får betalt även vid avbokningar.


Efteråt blev det en paneldiskussion som faciliterades av professor och dekanus Malin Brännback från Åbo Akademi. I panelen satt förutom talarna även Eva Johansson, skärgårdsföretagare från Finland och Karin Almlöf, skärgårdsföretagare från Sverige. Panelen diskuterade vikten av passion hos företagare, men betonade även att man ska fokusera på det man gör bäst och inte ska vara rädd av att ta hjälp av andra, utan man ska samarbeta med sina konkurrenter och dela resurser med dem och andra.


På kvällen bjöd Mariehamns stad på ett mingel för företagarna och studerande i Mariehamns stadshus. Under ledning av Affärsminglets Anders Nilsson passade företagen på att utbyta elektroniska visitkort och diskutera samarbetsmöjligheter. Att döma av ljudnivån flöt diskussionerna bra!


Följande förmiddag arbetade deltagarna under ledning av Joachim Keim från Coompanion i mindre grupper med teman som gemensamma erbjudanden inom besöksnäringen, gemensamma digitala kanaler och delningsekonomi. Resultaten presenterades för samtliga och alla grupper landade trots olika teman på behovet av gemensamma, digitala plattformar för att marknadsföra vår skärgård utåt som en gemensam destination och göra det lättare för turister att hitta oss. En ny Facebookgrupp, Archipelago Future, bildades även för samverkan mellan skärgårdsföretag.


Samma tema upprepades i en del av de resultat som studerande från Södertörns Högskola, Uppsala universitet, KTH, Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia och Högskolan på Åland presenterade som resultat av det 24-timmars hackathon som de jobbat på under evenemanget. Studerande hade fyra olika teman som de jobbade med under hackathonet, som hade att göra med hållbarhet, nya säsonger, digitala lösningar och närmat. Juryn bestod av Joachim Keim, Kimitoöns utvecklingsdirektör Gilla Granberg och Anders Ekström, VD för Ålands Näringsliv. Juryn gav feedback åt de 8 grupperna och utsåg som vinnare en grupp som tagit fram ett koncept för en fotograferingstävling på sällan besökta öar i skärgården. Med koppling till rubriken, presenterade en grupp ArchipelaGO, en digital karta över hela vårt skärgårdshav (Stockholms-, Ålands och Åbolands skärgård) med olika aktiviteter och aktörer.


Tillfället fick positiv feedback av deltagarna, som upplevde det som nyttigt att träffa andra företagare, bygga på sina nätverk och söka samarbetsmöjligheter. Projektteamet börjar nu jobba för att skapa ett minst lika bra program för Archipelago Business Forum 2019, som går av stapeln 3.4 i Stockholmsregionen. De spår som kom upp i Mariehamn vidareutvecklas under tiden av företagen själva, i samråd med projektpersonalen. Alla skärgårdsföretag välkomnas varmt till Stockholm i april!