Frukostträff på skolbänken


Projektet Archipelago Business Development bjöd in till företagsfrukost måndagmorgon 5.6 på Bed & Breakfast Kansakoulu i Brännboda gamla skola i Västanfjärd, Kimitoön. Pasi Tamminen & co serverade frukost för drygt 20 morgonpigga företagare och kommunalt anställda i en fantasifull miljö. Trots grått och trist väder var stämning god bland exotiska palmer och gammal skolrekvisita! Tillställningen ordnades i samarbete med utvecklingsavdelningen i Kimitoöns kommun.

Pasi Tamminen berättar om verksamheten på Brännboda Kansakoulu som erbjuder logi i nyrenoverade rum, i egen husbil eller eget tält på gårdsplanen - precis hur du vill! Restaurangen serverar god mat av lokalproducerade råvaror som också kan köpas med hem. Bastu finns naturligtvis att tillgå, och i puben eller på terrassen kan man släcka törsten. Festsalen kan hyras för privata tillställningar och på gårdsplanen ordnar men evenemang och konserter under sommaren.

Yrkeshögskolan Novias coacher Hanna Backman, Camilla Ekman och Agneta Nyberg presenterade projektet, hur vi jobbar och vad vi kan erbjuda företagarna. Exempel på tidigare utförda projekt där Novias studeranden jobbat med företag väckte särskilt intresse. Därefter följde arbete med Business Model Canvas BMC med fokus på företagarnas kundsegment. För att ytterligare lära känna sin kund introducerades Empatikartan av Osterwalder & Pigneur. Kartan tar fast på vad kunden tänker, hör, ser, säger och gör, samt vilka behoven och bekymren är.

Frukostträffen förde samman företagare, kommunanställda och högskolepersonal i givande diskussioner kring bland annat affärs- och turismutveckling. Samtalen kretsade kring förlängning av turistsäsongen och bemötande av kunder med olika typer av krav på service. Med sig hem fick företagarna (förutom magen full av smakrik frukost och gott kaffe) verktyg för att tydliggöra sin affärsplan, nya kontakter och möjligheter till fortsatta träffar i projektets tecken efter sommarsäsongen.